11 Fakta om Edward ”Chili” Chilufya

edward chili chilufya

Foto: fifa.fandom.com

 

 

 

 

 

 

Edward Chilufya är en fotbollsspelare från Zambia. Han föddes den 17 september 1999 i Kasama, Zambia. Han representerar för närvarande Djurgårdens IF i Allsvenskan. 

nummer-1

Smeknamnen ”Tiger” och ”Chili”

Chilufya hade i hemlandet ”Tiger” som smeknamn – något som även följt med honom hit till Sverige. Smeknamnet lär komma från den explosivitet han viset prov på som ungdomsspelare i Zambia. I Sverige har han även i supporterkretsar fått smeknamnet ”Chili” vilket helt enkelt kommer från hans efternamn.

 

nummer-2

”Endast” 171 cm lång

Chilufya är relativt kort för att vara fotbollsspelare – enbart 171 cm lång. Även om längden ibland kan vara en nackdel så kompenserar han detta genom att vara ovanlig snabb, vilket självklart är en fördel inom fotboll.

 

nummer-3

Gick till Djurgården redan som 17-åring

Edward Chiufya var relativt ung när han skrev på sitt första kontrakt med Djurgårdens IF – han var bara 17 år när kontraktet skrevs på, vilket är något ovanligt när det gäller utländska spelare. Han fick dock vänta tills sin 18-års dag innan han blev helt spelklar och därmed tillåten att användas i officiella matcher.

 

nummer-4

Skyttekung i Afrikanska U20-VM

När han representerade Afrika i U20-VM visade han prov på ett gott öga för mål då han vann skytteligan under 2017 års afrikanska mästerskap. Totalt mäktade han med 5 mål under turneringen.

 

nummer-5

Fostrades i Mpande Academy

Han fick sin fotbollsfostran i den zambiska fotbollsakademin Mpande Academy och i deras representationslag Mpande Youth. Han visade god prov på sina talanger här, vilket ledde till att han fick representera Zambias U20-landslag. Detta ledde i sin tur till att Djurgårdens scoutnätverk fick upp ögonen för honom.

 

nummer-6

Gjorde sin derbydebut mot Hammarby den 10 mars 2019

Han fick chansen i startelvan i Djurgårdens match i Svenska cupens kvartsfinal mot Hammarby den 10 mars 2019. Han fick dock skadekänningar och blev därför utbytt under den första halvleken, utan att göra mål. Djurgården vann dock till slut matchen efter en dramatisk straffläggning.

 

nummer-7

Forward är favoritpositionen

Hans favoritposition är forward, men kan även spela som vänster eller högerytter.

 

nummer-5

Höga målsättningar på sig själv

För säsongen 2019 har han ställt höga mål på både sig själv och Djurgården. För sin egen del är hans mål att göra åtta mål. Han har även uttalat att han vill vinna både Svenska Cupen och Allsvenskan.

 

nummer-9

Gillar Djurgårdens supportrar

”Chili” har ett gott öga för Djurgårdens supportrar och tycker själv att de är allra bäst i Sverige – kanske ingen skräll att tycka så om sitt eget lags supportrar, men han har betonat att han uppskattar atmosfären som skapas av supportrarna.

 

nummer-5

Bor på Gärdet i Stockholm

Som många andra unga spelare i Djurgården bor Chilufya i en lägenhet på Gärdet i Stockholm

 

Första målet i allsvenskan

Hans första mål i allsvenskan gjordes den 29 juli 2019 mot BK Häcken. I den 82:a matchminuten blev han inbytt mot Buya Turay strax efter att Djurgården tagit ledningen i matchen. På tilläggstid i den 92:a matchminuten kom han loss på högerkanten och tryckte in målet som innebar 2-0 för Djurgården men första målet i allsvenskan för ”Chili”.