Faktalistan.se

10 Fakta om Greta Thunberg

 

 

 

 

 

 

 

 

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg är en svensk miljöaktivist. Hon var 16 år gammal när hon hösten 2018 på egen hand började skolstrejka utanför Sveriges riksdag varje fredag för att försöka påverka politikerna att ta klimathotet på allvar och att kraftigt minska utsläppen i Sverige.

Skolstrejken för klimatet började augusti 2018

Greta hade ändå sen hon varit liten oroat sig för människors påverkan på klimatet. När hon var yngre såg hon en film i skolan som handlade om den globala uppvärmningen och utsläpp av plast i världshaven. Det satte ett stort avtryck på henne. Under maj 2018 vann hon andra pris i en uppsatstävling arrangerad av Svenska Dagbladet. Uppsatsen hade titeln ”Vi vet – och vi kan göra något nu” vilket fortfarande idag är en passande sammanfattning av Gretas budskap till världen. Bo Thorén, anknuten till organisationen Fossilfritt Dalsland kontaktade flera av de som deltog i uppsatstävlingen och föreslog att de skulle inleda en skolstrejk, för att på så vis väcka uppmärksamhet kring den globala uppvärmningen. Det blev dock bara Greta som tog till sig förslaget.

Den 20 augusti 2018 tog Greta sin cykel till Riksdagshuset i Stockholm och inledde en sittstrejk. Där hade hon sin idag mycket kända plakat med texten ”Skolstrejk för klimatet”. Planen var inledningsvis att strejka fram till det svenska riksdagsvalet. Syftet var att påverka både partierna som ställde upp i valet att ta miljöfrågan på allvar.

 

Dotter till Malena Erman

Många blev förmodligen förvånade när de fick reda på att Greta Thunberg var dotter till den kända svenska operasångerskan och debattören Malena Erman. Idag är det något de allra flesta känner till. Vissa kritiker har menat att det är hennes mamma som är den som i själva verket har orkestrerat och styrt Greta, men hon har bestämt förnekat detta och säger att alla iniativ och idén om en skolstrejk för klimatet är hennes egen. Att Greta var engagerad i miljöfrågor var dock ingen blixt från en klar himmel – hon argumenterade ofta vid deras middagsbord om att hennes mamma Malena borde sluta flyga för att minska utsläppen.

 

Hyllats av kändisar

Många kända människor har stöttat och hyllat Greta. Dalai Lama, Sheryl Crow, Bernie Sanders, Emanuel Macron och Arnold Schwarzenegger är bara ett axplock av de kända personerna som har lyft hennes insatser.

 

Öppen med att hon har aspergers syndrom

Greta har varit öppen med att hon har aspergers syndrom – en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som bland annat innebär att man ofta har snäva intressen och har svårare med sociala reaktioner med andra människor. När hon medverkade på Skavlan i januari 2019 sa hon ”Om jag inte haft asperger hade jag fastnat i det sociala spelet”. Hon ser även i regel svart och vitt på saker och ting, vilket hon betraktar som en fördel i en fråga som klimatfrågan då hon menar att lösningen på att stoppa den globala uppvärmningen är relativt enkel – minska på utsläppen.

 

Inspirerades av eleverna på Marjory Stoneman Douglas High School i USA

Under februari 2018 inträffade en mycket tragisk skolskjutning på Marjory Stoneman Douglas High School i USA. I efterspelt började en del av eleverna på skolan protestera mot de liberala vapenlagarna som finns i Sverige. De lyckades få många unga människor att bli engagerade i detta och flera av eleverna fick även chans att träffa högt uppsatta politiker för att framföra sina åsikter. När Greta såg och läste om detta fick hon hopp om att unga människor faktiskt kan bli hörda och få inflytande i viktiga samhällsfrågor.

Seglade till New York

Greta blev inbjuden till FN:s klimatkonferens i New York. Många hade sett flyg som det enklaste sättet att ta sig till New York från Sverige. Medveten om de utsläpp flygplan ger ut valde Greta att istället segla till klimatkonferensen med tävlingssbåten Malizia II. Seglatsen tog ungefär 2 veckor och med sig hade hon sin far Svante Thunberg och en besättning bestående av erfarna seglare.

 

Har erhållit flera stora priser och utmärkelser

Hon har tagit emot flera priser och utmärkelser för sitt miljöengagemang. Time Magazine utsåg henne till en de 25 mest inflytelserika tonåringarna år 2018. Samma tidning utsåg henne även under april 2019 till en av världens 100 mest inflytelserika personer överhuvudtaget. Expressen utsåg henne till årets kvinna 2019 och i oktober 2019 utsåg Mons universitet henne till hedersdoktor för hennes engagemang för en hållbar utveckling. Hon har hyllats mycket av många prestigefyllda organisationer, tidningar och makthavare.

 

Välsignades av påven

I samband med att hon gjorde en rundresa i det kontinentala Europa (med tåg som färdmedel, förstås) så fick hon även chansen att träffa påven Franciskus, som välsignade henne.

 

Medverkar på låt med 1975

Det brittiska indierockbandet the 1975 släppte en låt där Greta Thunberg medverkar. Hon sjunger eller spelar inte några instrument, utan medverkar i form av en sampling av ett av hennes tal. Bandet har varit öppna med att de stöttar Greta och hennes kamp för miljön.

 

Kommer medverka i en dokumentärfilm

Dokumentärfilmaren Nathan Grossman har följt Greta ända sedan hon började strejka. Han var en del av besättningen på seglatsen till New York och kommer producera en dokumentärfilm om Greta och hennes kamp för miljön.

Exit mobile version