7 Fakta om Hiroo Onoda

Hiroo Onoda är en av världshistoriens kanske allra mest lojala och envisa soldater. Trots att kriget var slut så vägrade han att ge upp utan fortsatte att agera som soldat ända in på 1970-talet. Hans liv är verkligen fascinerande och hans livsöde är det få som delar. Läs 5 intressanta fakta om Hiroo Onoda här nedan!

nummer-1

Hiroo Onoda levde 1922 – 2014

Hiroo Onoda föddes den 22 mars 1922 och dog den 16 januari 2014. Han var en underrättelseofficer i den japanska armén. hiro-onodaTrots att Japan kapitulerade redan år 1945 gav Onoda inte upp förrän år 1974. Han är känd som den näst sista japanska soldaten att ge upp efter andra världskriget.

 

nummer-2

Åtskilliga försök gjordes för att få honom att kapitulera

Såväl bybor, den amerikanska och filippinska militären försökte förgäves att övertyga honom om att kriget var slut i augusti 1945. Onoda trodde dock att detta var en bluff och vägrade fortsatt att kapitulera.

 

nummer-3

Fortsatte strida på egen hand

Onoda fortsatte gerillakriget ensam fram till 1974, då den japanska studenten Norio Suzuki lyckades etablera kontakt med honom. Kontakten ledde till att Onodas tidigare överordnade – den åldrande före detta majoren Yoshimi Taniguchi – tog sig till djungeln där han befann sig för att medla med Onoda. Det var det som slutligen fick honom att ge upp.

 

nummer-4

Hade svårt att anpassa sig till samhället

Efter kapituleringen hade Onoda svårt att åter anpassa sig till det moderna japanska samhället. Istället emigrerade han till Brasilien där han började jobba som uppfödare av nötkreatur. Att det blev just Brasilien kan tyckas lite märkligt, men faktum är att det i Brasilien och överlag i Sydamerika finns en förhållandevis stor japansk minoritet.

 

nummer-5

Emigrerade till Brasilien

Han stannade inte hela livet i Brasilien, utan återvände senare återigen till Japan där han – passande nog – drev en överlevnadsskola. Man vet inte så mycket om hans sista år i livet i Japan, men han ska ha levt ett stilla liv där han inte drog upp så mycket uppmärksamhet.