Faktalistan.se

13 fakta om labradoodle

En vit labradoodle valp

En labradoodle är en korsning mellan en labrador och en pudel. Den räknas faktiskt inte som en egen ras, även om det är möjligt att den kommer räknas som det i framtiden. Labradoodle har kommit att bli en populär familjehund i Sverige och allt allt fler upptäcker deras positiva egenskaper.

Labradoodle historia – 1989 – året då labradoodle ”uppfanns”

En australiensisk man vid namn Wally Conron betraktas som labradoodlens ”uppfinnare”. Conron var ansvarig för att avla fram labradorer till en ledarhundsutbildning. På en semesterresa träffade han en blind amerikansk kvinna, som av naturliga skäl var i behov av en ledarhund. Problemet var dock att hennes make var pälsdjursallergiker, vilket försvårade mycket.

Den hundkunnige Wally Conron insåg utmaningen och funderade på vad en lösning på detta problem skulle kunna vara. Hans första tanke var att utbilda en storpudel till ledarhund. Till en början så skickade han bitar av pälshår till kvinnan och hennes make – maken upplevde dock fortfarande allergibesvär.

Nästa steg blev  att para en storpudel med en labrador. Denna kombination blev desto lyckosammare – det blev tre valpar. En av de utbildades till ledarhund och levde resten av sina dagar på Hawaii med den blinda kvinnan och hennes make – som upplevde väldigt få allergiska symtom.

Även om labradoodlen ursprungligen kom till för att vara en ledarhund som i vissa fall passar pälsdjursallergiker så såg man många andra positiva egenskaper som passar för en familjehund. Aveln fortsatte och kombinationen spred sig till andra länder. Idag finns denna hundtyp i nästan hela världen.

På senare år har Wally Conron bland annat uttalat att skapandet av labradoodle var ”hans livs misstag”. Det är dock inte den ”ursprungliga” rasen han visat mest oro för, utan snarare giriga uppfödare som sett chansen att tjäna pengar genom att korsa vilken labrador och pudel som helst, utan att nödvändigtvis säkerställa att det är lämpligt att para dem.  Detta är ett problem som finns bland flera ”riktiga” raser och berör inte uteslutande labradoodle. Att labradoodle skulle ha mer problem än någon annan ras är inte belagt. De flesta labradoodle-ägare vittnar om att det är en familjevänlig hund som fungerar bra med småbarn, andra människor och hundar. Conrons uttalande ska därför tas med en nypa salt. Funderar du på att köpa en labradoodle så ska du självklart välja en seriös kennel som avlar på sunda och friska hundar. Ett bra tips om du är osäker på om en viss kennel är bra eller ej är att be om referenser på tidigare hundar.

 

Labradoodles älskar vatten

Labradoodle-hundar är kända för att inte vara några badkrukor. De älskar ofta vatten och är duktiga simmare. Gillar du att bada så kommer du hamna i gott sällskap med en labradoodle.

 

Labradoodle – är de allergivänliga?

Det finns många som menar att labradoodle är en allergivänlig hund – det kan man säga är en sanning med modifikation. Även om många människor med pälsdjursallergi vittnar om att de kunnat leva med en labradoodle med få eller inga besvär så kan mängden allergener skilja sig åt mycket mellan olika individer. Du kan alltså uppleva allergisymtom ändå. Då labradoodles fäller väldigt lite päls så minskar mängden allergener jämfört med de flesta andra hundraser. Har du pälsdjursallergi och funderar på att skaffa en labradoodle av just den anledningen så bör du helst försöka träffa hunden du funderar på att köpa, eller i andra hand andra labradoodle-hundar. Lider du av pälsdjursallergi sedan tidigare och vill skaffa en labradoodle av just den anledningen bör du ha i åtanke att det tyvärr inte finns helt allergivänliga hundar. Denna studie från 2011 visade även att ”hypoallergiska” hundar inte ger ifrån sig mindre allergener än andra hundar.

Innan du skaffar hund kan det vara att ta ett pricktest och se om du reagerar på hund. Har du vaktat eller träffat hundar i kortare perioder är det heller inte säkert att allergisymtomen blir tydligare. En rinnig näsa kan exempelvis lätt förväxlas med en förkylning. Att skaffa en labradoodle eller vilken hund som helst och i efterhand få allergisymtom är självklart inget man vill uppleva. Risken är ju då att man blir tvungen att lämna ifrån sig hunden, vilket många förmodligen skulle tycka är väldigt jobbigt.

En rekommendation är därför att i så hög grad som möjligt bli säker på att du inte är allergisk mot hund. Ifall du skulle ha oturen att drabbas av allergiska symtom med labradoodle eller en annan hund så kan det fortfarande vara möjligt att leva med hunden. Exempelvis genom att ta antihistamin-tabletter, välja en dammsugare med HEPA-filter och använda specialschampo för hundar som minskar mängden allergener.

 

Pris – Vad kostar en labradoodle och varför är de så dyra?

En labradoodle kostar i regel mellan 25 000 – 50 000 kr i Sverige. Vissa kan även kosta ännu mer än så. Detta pris kan många tycka är högt, särskilt om man jämför med andra hundraser. Hur kan det komma sig att labradoodle – som ändå är en blandrashund –  är så pass dyr? Det korta svaret är att det beror på tillgång och efterfrågan. Trots det höga priset är det en fortsatt populär och efterfrågad hundras. Det beror mycket på deras mentala egenskaper och även deras rykte om att vara allergivänliga (det sistnämnda stämmer dock som sagt inte helt). Det finns fortfarande relativt få labradoodle i Sverige, även om de blivit allt mer vanliga på senare år. Priset på labradoodle varierar även beroende på deras egenskaper – exempelvis pälstypen, färgen och storleken. 

 

Finns i olika storlekar och färger

Labradoodle finns i tre stycken olika storlekar – standard, medium och miniatyr. Standard har en höjd på mellan 53 till 61 cm och väger mellan 22 till 30 kg. Medium har en höjd på 43-50 cm och väger mellan 14-18 kg, medan minitatyr har en höjd på 35-40 cm och har en vikt på 10-12 kg.

Likt andra hundar så är hanarna oftast något större än honorna. Är det extra viktigt med storleken på din labradoodle är det bra att ta reda på storleken på föräldrarna så vet du på ett ungefär hur pass stor valpen kommer bli när den blir buxen. En bra uppfödare brukar kunna ge en bra uppskattning.

De finns även i olika färger – allt i från svart och vit till brun eller beige. Eftersom labradoodle trots allt är en blandras är det inte säkert att alla valpar får samma färg.

Är det extra viktigt för dig att få en viss storlek är det bäst att höra med uppfödaren. Ibland kan de redan på förhand med hög sannolikhet säga hur valparna kommer se ut – i synnerhet om uppfödaren känner till föräldrarnas genetik flera generationer tillbaka.  Det innebär i sin tur ofta dyrare priser (exempelvis om du verkligen vill ha en labradoodle i storleken miniatyr som samtidigt är vit).

Bra att veta kring labradoodle är att även om föräldrarna exempelvis båda är mer åt det mörka slaget så kan en eller flera av valparna de får vara vita. Det beror på att anlagen de ärver från föräldrarna kan variera. Troligtvis kommer man bli säkrare kring detta ju längre tid labradoodle ”rasen” har funnits och stamtavlorna blir längre.

Passar bra som familjehund

Både pudlar och labradorer är kända för att ha bra egenskaper som familjehund. De är tålmodiga, gillar ofta att träffa nya människor och djur samt gillar att leka. Labradoodles är såklart individer, så deras personligheter kan skilja sig åt. I regel så kan man ändå säga att labradoodles fungerar bra som familjehund. Egenskaperna de fått nedärvda till sig från pudeln och labradoren har säkerligen bidragit mycket till deras rykte som en bra familjehund. De är dock inga soffpotatisar, utan behöver stimulans i form av promenader, lek och liknande för att må så bra som möjligt. Gillar du att gå lite längre promenader så är labradoodle en bra hundtyp.

.

Kan bli en egen ras i framtiden

Labradoodle är en så pass ny hundvariant att det ännu inte varit aktuellt att klassificera den som en egen ras. Denna process är väldigt lång och kan ta mellan 50-100 år enligt olika bedömare. Även om det i princip är en blandras så betraktas den i folkmun i princip som en egen ras. Ett problem är att många uppfödare av ”renrasiga” hundar ogillar sådana här nya hundvarianter och menar att det kan locka till sig oseriösa uppfödare som är mer intresserade av att tjäna pengar än att föda upp så friska och mentalt stabila hundar som möjlligt. Tyvärr finns det en viss sanning i detta, men självklart finns det oseriösa uppfödare inom alla möjliga raser.

Labradoodle fäller lite hår

 

En egenskap som vissa hundägare kan tycka är attraktivt med labradoodle är att de knappt fäller något hår. Jämfört med andra typer av hundar så innebär det att du kommer behöva lägga mindre tid på att dammsuga upp hår och få bort hundhår från kläder och textilier. Detta är även som sagt något som kan vara extra bra för pälsdjursallergiker. Även om du själv inte är allergisk finns det nästan alltid någon vän eller bekant som har besvär. Då de fäller lite så kan det vara lättare för pälsdjursallergiker att träffa dig i ditt hem. Även om detta kan ses som en fördel med labradoodle får du samtidigt räkna med att lägga tid på pälsvård. En labradoodles päls ska helst kammas dagligen för att undvika tovor.

Omplacering av labradoodle

Tyvärr händer det då och då att labradoodles behöver omplaceras. Det kan förstås finnas alla möjliga skäl till detta. Valp-tiden är många gånger den mest tidskrävande och det kan ta månader innan hunden är helt rumsren. Beroende på hur ditt liv ser ut så kan därför en äldre labradoodle kanske passa bättre. Är du främst intresserad av en omplacerings-hund så kan det vara bra att vara med i olika Facebook-grupper inriktade mot omplaceringshundar, alternativt Blocket eller liknande. Det kan även hända att vissa kennlar tar tillbaka labradoodles ifall ägaren inte längre kunnat ta hand om  hunden. Det kan därför vara bra att höra av sig till olika labradoodle-kennlar och meddela att du är intresserad av omplaceringshundar ifall någon sådan kommer dyka upp. Eftersom det finns så pass hundar av denna typ idag får du dock vara beredd på att det kommer finnas ett relativt litet utbud.

 

Tips om du vill köpa labradoodle valp

Att köpa en labradoodle-valp innebär precis som alla andra former av hundköp ett stort ansvar. När du väl har bestämt dig för just en labradoodle är det viktigt att planera in detta i sitt liv inför detta. De flesta av oss jobbar eller gå i skolan om dagarna och även om exempelvis din arbetsplats är hundvänlig så är det sällan den bästa miljön för en valp. Det kan därför vara bra att tajma valpinköpet i samband med en längre ledighet så du verkligen har tid att ta hand om valpen under den första tiden. Har du hundintresserade vänner, familjemedlemmar och kanske även grannar så kan det vara bra att höra med dem om de kan tänka sig att ställa upp och hjälpa till vissa tillfällen. Även om du tror att du alltid komma ha tid med en hund kommer det säkerligen dyka upp situationer där hunden inte kan vara med.

När du väl bestämt dig för att det är just en labradoodle du vill ha är nästa steg att kolla upp olika uppfödare och se hur deras valpplaner kan se ut. Efterfrågan är hög, så det är därför bra att anmäla intresse tidigt. Seriösa uppfödare kommer alltid vilja veta hur din familjesituation ser ut och vad du har för planer med hunden. Att ha en bra plan för hur ditt hundägarskap ska se ut är med andra ord en bra idé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Labradoodle blir äldre än många andra hundar

Labradoodle brukar ofta bli relativt gamla så länge de inte drabbas av några sjukdomar eller olyckor. I genomsnitt brukar en labradoodle bli ungefär 15 år gamla, vilket är ganska långt för att vara en hund. Eftersom de inte har funnits särskilt länge är detta dock en ganska osäker statistik. Generellt kan man dock säga att du kan räkna med att en labradoodle lever längre än genomsnittet.

Går bra att ha i lägenhet och i större städer

Det är något av en myt att alla hundar alltid mår bäst av att bo i en stor villa ute på landet och att det skulle vara dåligt för dem att bo i städer. Labradoodle går faktiskt utmärkt att ha även i större städer och även i lägenhet om det skulle vara din bostadsform. Bor du i lägenhet och har skaffat en labradoodle är det självklart fortfarande viktigt att hunden får vara utomhus mycket och få stimulans den vägen. Att enbart få gå på asfalt är det nog ingen hund som tycker är kul i längden. Så länge du ser till att då och då besöka grönområden, hundparker och liknande kommer din labradoodle stormtrivas.

Intelligens hos Labradoodle

Både pudlar och labradorer har ett rykte om att vara intelligenta. Föga förvånande så har deras gener lämnat avtryck hos labradoodle. Många labradoodle-ägare vittnar om att de är lättlärda, är bra på att kommunicera och att lära sig nya kommandon.

 

Vanliga frågor om labradoodle

Hur mycket kostar en labradoodle?

Labradoodle är en förhållandevis dyr hundras. I Sverige kostar de i regel mellan 25 000 kr till 50 000 kr. Vissa labradoodle kan kosta ännu mer, exempelvis om uppfödaren nästintill kan garantera en viss storlek eller färg.

Varför är labradoodle så dyra?

I korthet handlar det om utbud och efterfrågan. Det finns idag fortfarande relativt få uppfödare av labradoodle. Något som också ökar deras värde är deras åtrovärda egenskaper som att de fäller lite hår, passar många allergiker och har ofta goda fysiska och mentala egenskaper. Ju mer populär rasen blir, desto billigare kommer de troligtvis bli i framtiden.

Hur gammal blir en labradoodle?

Livsspannet på en labradoodle kan givetvis variera eftersom varje hund är unik. I genomsnitt brukar de leva relativt länge – cirka 15 år.

Varför heter det labradoodle?

Labradoodle kommer ursprungligen från en korsning mellan kungspudel och labrador. Pudel heter poodle på engelska, och genom att lägga ihop de två orden får man labradoodle.

Är labradoodle en egen hundras?

Nej. Den första labradoodlen kom till så sent som år 1989. I praktiken är den att betrakta som en blandras. Det tar många år innan en hund kan kallas för en egen hundras. Så länge uppfödare fortsätter att hålla en hög standard och intresset för labradoodle fortsätter kommer det till slut bli en egen ras. Bedömare tror dock att det kan ta upp till 50 till 100 år. Inom hundvärlden är man nämligen restriktiv att bestämma nya hundraser.

Går det bra att ha labradoodle i lägenhet?

Ja, det går bra att ha en labradoodle i lägenhet. Man behöver dock tänka på att det är en aktiv hund som kräver mycket stimulans och som förmodligen inte kommer tycka om att sitta inomhus hela dagarna. Eftersom de blir ganska stora är det bra om lägenheten är något större så då den har utrymme att röra sig på.

Vilka storlekar på labradoodle finns det?

Labradoodle finns i tre stycken olika storlekar – standard, medium och miniatyr.

Är labradoodle en bra familjehund?

Många vittnar om att labradoodle passar väldigt bra i familjer med mindre barn. Har du eller planerar du att skaffa barn är det därför troligt att din labradoodle kommer passa bra med dem. Man får dock tänka på att alla labradoodle är unika, men genom att låta din labradoodle träffa mindre barn under valp-perioden så kommer det förmodligen inte vara några problem för den att umgås med småbarn i framtiden.

Är labradoodle allergivänliga?

Det korta svaret är nej. Det är en myt att personer med pälsdjursallergi helt skulle slippa besvär med labradoodle. Enligt forskare så är skillnaden i allergener större mellan individer än vad det är mellan raser. Med det sagt så är det många pälsdjursallergiker som upplever att deras besvär är mindre hos labradoodle jämfört med andra hundraser. Det beror förmodligen på att de fäller så pass lite hår att utrymmet de lever i kontamineras med en mindre mängd allergener. Om du är pälsdjursallergiker och vill skaffa en labradoodle för dess rykte som en allergivänlig hundtyp bör du alltså tyvärr tänka om. Att behöva leva allergisymtom under hela din hund levnadstid kan riskera jobbiga fysiska besvär som sänker livskvaliten. Att skaffa en hund och sedan tvingas lämna bort den är förstås heller inget man vill behöva göra.

Hur mycket kostar en labradoodle?

Labradoodle är en förhållandevis dyr hundras. I Sverige kostar de i regel mellan 25 000 kr till 50 000 kr. Vissa labradoodle kan kosta ännu mer, exempelvis om uppfödaren nästintill kan garantera en viss storlek eller färg.

Varför är labradoodle så dyra?

I korthet handlar det om utbud och efterfrågan. Det finns idag fortfarande relativt få uppfödare av labradoodle. Deras (något felaktiga) rykte om att vara allergivänliga är också troligtvis som ökar deras pris. De anses också även ha goda fysiska och mentala egenskaper. Så länge utbudet inte ökar i framtiden kommer de troligtvis fortsätta vara dyra.

Hur gammal blir en labradoodle?

Livsspannet på en labradoodle kan givetvis variera eftersom varje hund är unik. I genomsnitt brukar de leva relativt länge – cirka 15 år.

Är labradoodle en egen hundras?

Nej. Den första labradoodlen kom till så sent som år 1989. I praktiken är den att betrakta som en blandras. Det tar många år innan en hund kan kallas för en egen hundras. Så länge uppfödare fortsätter att hålla en hög standard och intresset för labradoodle fortsätter kommer det till slut bli en egen ras. Bedömare tror dock att det kan ta upp till 50 till 100 år. Inom hundvärlden är man nämligen restriktiv att bestämma nya hundraser.

Varför heter det labradoodle?

Labradoodle kommer ursprungligen från en korsning mellan kungspudel och labrador. Pudel heter poodle på engelska, och genom att lägga ihop de två orden får man labradoodle.

Går det bra att ha labradoodle i lägenhet?

Ja, det går bra att ha en labradoodle i lägenhet. Man behöver dock tänka på att de inte är några soffpotatisar – tvärtom. Detta är en hund som kräver mycket stimulans och som förmodligen inte kommer tycka om att sitta inomhus hela dagarna. Eftersom de blir ganska stora är det bra om lägenheten är något större så den har lite mer utrymme att röra sig på.

Vilka storlekar på labradoodle finns det?

Labradoodle finns i tre stycken olika storlekar – standard, medium och miniatyr.

Är labradoodle en bra familjehund?

Många vittnar om att labradoodle passar väldigt bra i familjer med mindre barn. Har du eller planerar du att skaffa barn är det därför troligt att din labradoodle kommer passa bra med dem. Man får dock tänka på att alla labradoodle är unika. Ett bra sätt att öka chansen att just din labradoodle tycker om barn är att låta den träffa barn tidigt i uppväxten, och gärna barn som har hundvana sedan tidigare.

Är labradoodle allergivänliga?

Det korta svaret är nej. Det är en myt att personer med pälsdjursallergi helt skulle slippa besvär med labradoodle. Enligt forskare så är skillnaden i allergener större mellan individer än vad det är mellan raser. Med det sagt så är det många pälsdjursallergiker som upplever att deras besvär är mindre hos labradoodle jämfört med andra hundraser. Det beror förmodligen på att de fäller så pass lite hår att utrymmet de lever i kontamineras med en mindre mängd allergener. Om du är pälsdjursallergiker och vill skaffa en labradoodle för dess rykte som en allergivänlig hundtyp bör du alltså tyvärr tänka om. Att behöva leva allergisymtom under hela din hund levnadstid kan riskera jobbiga fysiska besvär som sänker livskvaliten. Att skaffa en hund och sedan tvingas lämna bort den är förstås heller inget man vill behöva göra.

Exit mobile version