Faktalistan.se

Lecablock

 

 

 

 

 

 

 

Lecablock tillverkas av lecakulor, som i sin tur är tillverkade av bränd lera. Detta är ett mycket användbart material med flera bra fördelar som gör det lämpligt i många byggprojekt. Här ger vi intressant fakta om leca och lecablock!

LECA – En engelsk förkortning från början

Lecakulor är kanske det allra vanligaste leca-relaterade ordet man använder till vardags. Leca är dock en förkortning för light expanded clay aggregate och framställdes redan i början av 1900-talet i USA. Det dröjde dock fram till 1960-talet och den stora byggboomen som inträffade i stora delar av västvärlden då som lade startskottet för detta material.

 

Används i många byggprojekt

Leca används i byggprojekt oftast i form av murblock. Genom att sätta samma lecakulor till block får man ett väldigt lätt, tåligt och beständigt material som lämpar sig för en mängd olika byggnader. Det har även bra dränerade egenskaper, vilket är ytterligare en fördel med materialet.

 

Lecakulor – bra egenskaper för växter

Det kanske vanligaste användningsområdet av leca för privatpersoner är lecakulor. Lecakulornas dränerande egenskaper minskar fukten och skapar en bättre förutsättningar för växter i många fall. Vissa tycker även om deras dekorativa effekt.

 

Tillverkas av bränd lera

Lecakulor tillverkas genom att man hettar upp lera till väldigt höga temperaturer. Det räknas som ett naturmaterial, och en fördel med lecakulor är att de går att återanvända, vilket är extra bra för miljön.

 

Lecablock och leca murblock

Lecablock är ett popuplärt material att använda i olika byggen här i Sverige. Då lecablock är ovanligt lätta så gör det även att det blir en mindre tung insats att exempelvis mura med lecablock. På Lecablock.nu finns information om var du kan köpa Lecablock och ytterligare information som kan var behändig. Leca.se är även det en bra sida för ytterligare inspiration och fakta kring leca.

Exit mobile version