10 Fakta om Micke ”Svullo” Dubois

michael_svullo_oppet_arkiv

Foto: SVT Öppet arkiv

Mikael ”Svullo” Dubois föddes den 25 februari 1956 i Solna och dog den 30 november 2005. Han blev 46 år gammal. Han var en svensk skådespelare, komiker och sångare. Hans mest kända karaktär var ”Svullo”.

nummer-1

Karriären började med en luftgitarrtävling

Svullos karriär började med en luftgitarrtävling – han spelade trots detta faktiskt luftbas och kallade sig själv för ”världens enda professionella luft-basist”. Efter detta mindre genombrott började han uppträde på den på nattklubben Alexandra under alter egot ”Captain Freak”. Hans humor kantades av slapstick och något omskalig humor. Han gjorde sig snabbt till ett namn bland Stockholms unga nattklubbsbefolkning under slutet av 1980-talet, men var fortfarande för många ett relativt okänt namn.

nummer-2

Svullos födelse år 1988

Dubois skapade konceptet ”Svullo” år 1988. Namnet var en anspelning på hans bastanta och svulstiga kropp. Tillsammans med tv-producenten Hans Crispin bildade de en duo som fick heta Angne och Svullo. Det dröjde inte länge innan namnet och konceptet Svullo blev känt över hela Sverige.

nummer-3

Elaka Polisen år 1990

Elaka Polisen var en serie stumfilmer i kortfilmsversion som Micke Dubois skapade tilllsammans med Hans Crispin på SVT. Elaka Polisen regisserade av ingen mindre än Ulf Malmros och var ett studentprojekt för honom. Elaka Polisen sändes på SVT under hösten 1990 och gjorde att allt fler fick upp ögonen för Micke ”Svullo” Dubois – det skulle rentuntav kunna räknas som genombrottet för Svullo.

 

nummer-4

Svullo var stor AIK-supporter

Idrott och sport är kanske inte något av de första sakerna man ser framför sig när man tänker på Svullo. Faktum är dock att han spelade ishockey i AIK under sin ungdom. Det blev ingen dock ingen professionell ishockeykarriär för honom, men fortsatte ändå vatt vara en hängiven AIK-supporter. Ett tydligt bevis på detta är att han tillsammans med flera andra år 2002 släpptes en idag mycket känd AIK-låt vid namn ”Åh vi é AIK”. Förutom Svullo så bidrog även flera kända musiker som exempelvis Niklas Strömstedt, Robert Broberg och Olle Ljungström med sina förmågor till låten.

 

nummer-5

Var kommentator i serien Robot Wars

Under det tidiga 2000-talet började BBC-serien Robots Wars visas på svensk TV. Programmet gick ut på att privatpersoner lät sina hemmabyggda robotar slåss mot varandra tills en vinnare kunde utsågs. I den svenska versionen så fick Micke Dubois tillsammans med Janne Blomqvist äran att vara expertkommentator i programmet. Dubois beskrev flera gånger sig själv som teknikintresserad, vilekt gjorde att det blev ett passande program för honom att medverka på.

 

nummer-6

Svullo Grisar Vidare

Svullo grisar vidare är kanske den film som gjorde Svullo mest känd hos den svenska befolkningen. Filmen släpptes år 1990 var utformad som en videodagbok där Svullo går omkring och kommenterar, samtalar, driver och (ibland) förolämpar förbipasserande medmänniskor. Den utspelar sig främst i Stockholm, men även i Malmö, Lund och Mjölby. Svullo Grisar vidare finns att se på YouTube.

 

nummer-7

För fet för ett fuck

Micke Dubois hade många strängor på sin lyra och släppte även flera låtar. ”För fet för ett fuck” släpptes år 1989 och är en humoristisk låt som spelades in med hjälp av bandet Electric Boys. Låten handlar – precis som titeln antyder – om svårigheterna att ha ett samlag för överviktiga. Låten skulle från början heta ”För fet för ett knull” – men skivbolaget som gav ut låten tillät inte detta. Låten blev en hit i Sverige och låg på Svensktoppen under hela 9 veckor!

 

nummer-5

Sveriges värsta make

Svullo medverkade under karriärens gång i ett flertal olika tv-produktioner. År 2005 var han med i tv-programmet ”Sveriges värsta” där han utsågs till den kanske ej så avundsvärda titeln ”Sveriges värsta make”.

 

nummer-9

Svullo var kroppsbyggare som ung

Innan Micke Dubois blev Svullo med hela folket så var han faktiskt kroppsbygare och ställde upp i flera tävlingar i USA när han var yngre. I takt med att han blev äldre så levde han dock en mer ohälsosam livsstil och tappade den fina formen han hade haft tidigare.

 

nummer-5

Micke Dubois död

Efter att under flera år tampats med psykiskt ohälsa påträffades han död år 2005 i anslutning till sitt hem. Fans till Micke vallfärdade samma dag till hans lägenhetsport för att lämna blommor. Han var då och fortfarande idag en kultfigur inom svensk underhållning och sörjdes av många svenskar.