10 Fakta om Minigrisar

minigris

 

 

 

 

 

 

 

 

Trodde du att minigris är en specifik typ av ras inom grisfamiljen? Det är du nog inte ensam om att tro – men faktum är att minigris i själva verket är ett samlingsnamn för alla typer av smågrisar. Minigrisar är grisar som hålls som sällskapsdjur och som är högst 80 kg tunga. Minigrisar kan alltså vara ganska stora, trots att namnet antyder annat. Det vanligaste är att minigrisar vägar någonstans mellan 20 till 40 kg.  Här har vi listat 10 intressanta fakta om minigrisar!

 

nummer-1

Minigrisar kan vara smartare än både schimpanser och hundar

Minigrisar är precis lika smarta som vanliga grisar. Forskare har i tester sett att grisar i vissa fall kan vara smartare än både schimpanser och hundar. Intelligensen varierar såklart mellan olika individer, men precis som exempelvis en hund så går det att lära din minigris olika kommandon och tricks. Grisar ses av forskare som ett av djurrikets mest intelligenta djur, vilket kan vara förvånande för många.

 

nummer-2

Dräktiga i 3 månader, 3 veckor och 3 dagar

Minigrisens mamma – suggan – är dräktig i exakt 3 månader, 3 veckor och 3 dagar.

 

nummer-3

Ett lekfullt djur

Minigrisar är ganska lika hundar i den mån att de tycker om att leka med allt i från bollar, leksaker och liknande. Leksakerna exempelvis en hund tycker är roliga kommer minigrisen förmodligen tycka minst lika mycket om. Vad många inte känner till är att grisar räknas som ett intelligent djur, och har ungefär lika hög intelligens som hundar.

 

nummer-4

Minigrisar lever länge

Om du funderar på att skaffa en minigris som husdjur är det bra att tänka på att de kan bli upp till 10-15 år gamla. Att de lever längre är alltså bra att ha i åtanke – det är ofta svårare att få en minigris omplacerad jämfört med exempelvis en hund.
nummer-5

Kräver tillstånd från Jordbruksverket

Till skillnad från de flest andra husdjur så krävs ett tillstånd från jordbruksverket om du vill skaffa en minigris. Om du bor i en stad eller ett tätbebyggt område behöver du också ta kontakt med miljöförvaltningen. Det kan var lite ”bökigt” helt enkelt! Om du bor i lägenhet och funderar på att skaffa minigris är det även starkt rekommenderat att höra med bostadsrättsföreningen/hyresvärden och grannarna ifall det är okej. Den bästa miljön för minigrisar är dock en mer lantlig sådan.

 

nummer-6

Risk för allergier

De flesta är sällan i kontakt med grisar i vardagen och reflekterar förmodligen inte om de är allergiska eller ej. Om du går i tankarna på att skaffa en minigris är det bra att veta att man faktiskt kan vara allergiska mot detta djur. Därför är det bra om du exponeras för dem för att utesluta att du är allergisk. För att vara helt säker är det bästa att göra ett allergitest.

 

nummer-7

Svårare att ha i lägenhet

Bor du i en lägenhet kan det vara svårare att ha en minigris rent praktiskt. Här kan förmodligen dina grannar och hyresvärd ha åsikter, så vill du skaffa minigris trots att du bor i lägenhet rekommenderas att du kontrollerar dessa med dina grannar och hyresvärden.

 

nummer-5

Ett allt mer populärt husdjur

Hund och katt är fortsatt de mest populära typerna av husdjur runt om i världen, men minigris börjar bli allt mer populärt att ha.. En möjlig förklaring är att allt fler förstår att minigrisar är ganska lika hundar till sättet. Allt fler övergår även till en vegetarisk kost. Då förändras förmodligen bilden av grisar som en typ av mat till tänkande och levande varelser som är fullt dugliga som husdjur.

nummer-9

Minigrisar på 130 kilo?

Det gäller att vara noggrann när man väljer vilken uppfödare man köper sin ”minigris” från. Det finns flera fall där man har köpt en minigris i tron att det ska vara just en ”mini”-gris. Ett skräckexempel är den engelska grisen Dudley – en gris som bara växte och växte – till slut vägde han 130 kg. Uppfödaren hade helt enkelt lurat köparen. Har man planerat att ha minigrisen i hemmet så vill man såklart inte att den ska bli allt för stor.

nummer-5

Kändisar med minigrisar

Minigrisar är kanske inte det mest flärdfulla husdjuret – men på senare år har en hel stora kändisar valt att skaffa en minigris som husdjur. Miley Cyrus, Victoria Beckham och Paris Hilton har samtliga valt att skaffa detta spännande husdjur.