10 Fakta om Mohamed Buya Turay

 

Fotbollsspelaren Mohamed Buya Turay

Mohamed Buya Turay – född 10 januari 1995 – är en fotbollsspelare från Sierra Leone. Han representerar för närvarande spelar i Djurgårdens IF i herrallsvenskan.

nummer-1

Inledde karriären i division 3 i Sverige

Som juniorspelare spelade han i klubben FC Mattia i hemlandet Sierra Leone. När han kom till Sverige fick han till en början provspela i Stockholms-klubben Vasalunds IF. Han lyckades dock inte imponera tillräckligt på dem för att få ett kontrakt. Istället hamnade han i division 3-klubben Juventus IF. På sina 25 matcher med klubben lyckades han göra 32 mål, vilket väckte andra klubbars intresse för honom.

 

nummer-2

Var med och tog upp AFC Eskilstuna till allsvenskan

Efter en sejour i Västerås IF hamnade Buya i AFC Eskilstuna där han spelade mellan 2015 och 2017. Under sin tid i klubben var han med om att både föra upp klubben till allsvenskan. I sin och klubbens första allsvenska säsong gjorde han nio mål på 23 matcher. Det räckte dock inte för att hålla klubben kvar i allsvenskan.

 

nummer-3

Såldes till Dalkurd och sedan vidare till Sint Truidense

Även om AFC Eskilstuna degraderades var det flera andra klubbar som fattat intresse för honom. Eskilstuna accepterade till slut ett bud från Dalkurds FF och skrev på ett treårskontrakt den 23 mars 2018. Det blev dock bara spel fram till sommaren innan klubben valde att sälja honom till den belgiska klubben Sint Truidense

 

nummer-4

Mindre lyckad sejour i Belgien

Trots att Buya gjorde mål i sin debut med klubben blev det endast sex matcher i Belgien. Speltiden blev inte fullt lika hög som han hade varit inställd på från början.

nummer-5

Återkomsten till Sverige och Djurgårdens IF

För att få mer speltid blev det en återkomst till Sverige och närmare bestämt Djurgårdens IF och ett låneavtal som gäller för hela säsongen 2019.

 

nummer-6

Blev utsatt för en hatattack

Efter att ha anklagats för att ha filmat i en match mot Elfsborg fick han tyvärr motså en rad hot och förolämpningar på sociala medier, trots att TV-bilder i efterhand visade att han inte filmade. Hans klubb Djurgårdens IF valde att polisanmäla flera av hoten.

 

nummer-7

Kommer från en troende familj

I intervjuer har Buya Turay sagt att han kommer från en troende familj. Han är muslim och har en stark tro på gud, vilket kan märkas av i vissa av hans målgester.

nummer-5

Har sagt att han aldrig mer kommer spela i Belgien

I en intervju med BBC sa han att han aldrig mer kommer vilja spela i Belgien. Efter en säsong med mycket begränsad speltid och en sämre upplevelse av allt runtomkring klubben fick han helt enkelt insikten att det är ett land han inte vill återvända till.

 

nummer-9

Kunde gått till Djurgården redan under 2018

Det ryktades redan tidigare att Djurgården hade ett intresse av att värva honom. AFC Eskilstuna krävde dock en prislapp på 8 miljoner kronor, vilket är en hög summa för en allsvensk klubb. Djurgården valde då att nobba köpet. Risken för att han inte skulle leverera ansågs helt enkelt för hög. Istället blev det alltså Dalkurd som accepterade detta pris.

 

nummer-5

Är god vän med lagkamraten Edward Chilufya

Han är privat god vän med Edward Chilufya som han är lagkamrat med i Djurgården. Då han har en liknande bakgrund som Chilufya har han fungerat lite som en mentor för honom.