Faktalistan.se

10 fakta om Moldavien

 

 

 

 

 

 

 

Moldavien är en liten republik belägen i sydöstra Europa. Landet har totalt 3.5 miljoner invånare och huvudstaden heta Chișinău. Här nedan finner du 10 intressanta fakta om detta – för många – okända land.

Moldavien – ett av Europas fattigaste länder

Moldavien räknas som ett av Europas allra fattigaste länder. Det finns flera orsaker till att de är fattiga. En av orsakerna är att  landet har få naturresurser och förlitar sig mestadels på inkomster från jordbruksprodukter. Landet tillhörde även Sovjetunionen fram till år 1991, vilket innebar att det fanns plats för få liberala reformer i landet. Korruption är även ett stort problem i landet och en hög inflation gjort det svårare för landet att komma upp på fötter. Man räknar med att omkring 20% av landets befolkning lever under fattigdomsgränsen.

 

Minst antal turister per år

Även om landet har en rik och unik historia och har många vackra platser så är Moldavien det europeiska land som tar emot minst antal turister per år. Landet har ingen kust och ligger relativt långt bort från många andra europeiska länder, vilket gör att det blir något svåråtkomligt att ta sig hit. Landet tillhör även inte EU och att ta sig hit med flyg kan många gånger vara både dyrt och krångligt. Den Moldaviska staten har även inte riktigt lyckats att marknadsföra landet tillräckligt väl för att locka besökare.

Tillhörde Sovjet

Moldavien tillhörde Sovjetunionen mellan åren 1945 och 1991. Landet förklarade sig självständigt den 27 augusti 1991. Trots uppbrottet finns fortfarande starka band mellan Moldavien och Ryssland, även om det finns krafter i landet som snarare vill vända blickarna mot EU.

 

Stor vinexportör

Moldaviens största exportvara är vin. Under Sovjeteran stod landet för den övervägande delen av vinproduktionen. Samma sak även för frukt och grönsaker. Även om Sovjetunionens fall innebar att exporten minskade på grund att marknaden öppnade upp sig så har denna tradition fortsatt vara ett viktigt inslag i Moldaviens ekonomi.

 

25% av landets befolkning har utvandrat

Arbetslösheten och missförhållanden i landet har dessvärre medfört att många känt sig tvungna att emigrera, främst av ekonomiska skäl. Ungefär 25% av befolkningen räknar man har utvandrat till andra länder. De med rysk etnisk bakgrund har främst valt Ryssland. Andra moldaver har sökt sig till västeuropa.

 

Milestii Mici – Världens största vinkällare

Milestii Mici är namnet på en vinkällare som räknas som världens största enligt Guinness Rekordsbok. Vinkällaren grundades år 1969 och har plats för över 2 miljoner vinflaskor. 70% av de förvarade flaskorna är rödvin, 20% är vitvin medan resterande 10% är dessertvin. Vinerna här exporteras till hela världen, bland annat till Japan, USA, Sverige, Danmark, Tjeckien, Polen och även Japan. Är du vinintresserad och vill besöka Moldavien så är Milestii Mici ett givet besök. Milestii Mici är även namnet på kommunen där vineriet ligger. Milestii Mici ligger omkring 18 kilometer från huvudstaden Chisinau

 

Transnistrien – en kontroversiell utbrytarrepublik

Transnistrien är en region i östra delen av Moldavien och är belägen vid gränsen till Ukraina. Området förklarade sig själv självständigt i samband med att Sovjetunionen upphörde att finnas. Omvärlden har dock inte erkänt regionen. Transnistrien har egna samhällsfunktioner som valuta, post, polis, centralbank, konstitution och så vidare och fungerar de facto som ett eget land. År 1992 utspelade sig ett krig mellan Moldavien och Transnistrien. Omkring 700 personer dödades i kriget som slutade med ett eldupphör den 21 juli 1992. Inga allvarligare militära dispyter har skett sedan dess.

Huvudstaden i Transnistrien är Tiraspol och har omkring 150 000 invånare. Staden är kanske mest känt för fotbollslaget FC Sheriff Tiraspol, som varit Moldaviens mest framgångsrika lag under senare år.

Transnistrien har fortfarande idag en stark koppling till Ryssland, ett land som både erkänner dem och ger de ekonomiskt stöd. Organisationer som Amnesty International och Freedom House har kritiserat Transnistrien för brott mot de mänskliga rättigheterna och ofria val.

 

Chișinău är huvudstaden

Chișinău är Moldaviens huvudstad och även det största industriella och kommersiellacentrumet i landet. Staden har cirka 723 500 invånare och ligger i mitten av landet.

 

Ett tryggt resemål enligt UD

Moldavien räknas som ett tryggt resemål enligt UD, så länge man inte rör sig i Transnistrien där svenskar ej rekommenderas besöka. Med andra ord kommer du sannolikt inte råka ut för något negativt om du skulle besöka Moldavien, så länge du är normalt försiktig. Som turist i Moldavien kan ett problem vara att få i landet kan prata engelska särskilt bra. Det kan därför vara en bra idé att planera in så mycket som möjligt på förhand för att undvika eventuella språkliga missförstånd.

 

Rumänska är största språket

I Moldavien så är det vanligaste språket rumänska följt av moldaviska, som är en rumänsk dialekt som är väldigt snarlik rumänska.. Ryska och ukrainska talas även av en större minoritet bland befolkningen.

Exit mobile version