Faktalistan.se

10 Fakta om Olga Tokarczuk

 

 

 

 

 

 

 

 

2018 års vinnare av Nobelpriset i litteratur heter Olga Tokarczuk. Den polska författaren tilldelas priset ett år i efterhand, då skandalerna som skakade Svenska akademin ledde till att inget pris delades ut det året.

Som vanligt är det få i den svenska allmänheten som känner till vem vinnaren av Nobelpriset i litteratur är. Här nedan har vi tagit fram 10 fakta om Olga Tokarczuk, vilket förhoppningsvis kan ge dig en bättre bild av henne.

Född och uppvuxen i Polen

Tokarczuk föddes den 29 januari 1962 i Sulechów, Polen. En liten stad belägen i de sydvästra delarna av Polen. Båda hennes föräldrar var lärare och hade invandrad från en del av Ukraina med en stor polsk minoritet. Hon växte upp i ett intellektuellt hem och fick ta del av mycket litteratur och kultur.

 

Utbildad psykolog

Utöver hennes yrke som författare och poet så är hon även utbildad psykolog. Hon tog sin examen vid universitet i Warzawa och var även yrkesverksam som beroendeterapeut i fem år. I takt med att hennes författarkarriär blev mer och mer framgångsrik så slutade hon med sitt yrke.

 

Debuterade som författare år 1979

Olga Tokarczuk gjorde sin debut så tidigt som 1979. Hon använde då  pseudonymen Natasza Borodin och släppte novellerna  Świąteczne zabijanie ryby (På svenska, Det heliga dödandet av fiskar) och Moi przyjaciele (På svenska – Mina vänner). Hon debuterade som romanförfattare först 1993 med Podróż ludzi Księgi (På svenska – Bokfolkets resa). Boken utspelar sig i Frankrike och Spanien på 1600-talet. 

 

Tokarczuks influenser och favoritförfattare

Hon har nämnt de psykoanalytiska teorierna som togs fram av Carl Gustav Jung som en inspiration i hennes författarskap. Hon har uttalat att henens favoritförfattare är Thomas Mann, Gogol, Edgar Allan Poe och Tjechov.

Tilldelandet av Nobelpriset i litteratur

Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur för år 2018 den 10 oktober 2019. Svenska Akademiens motivering löd som följer ”för en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform”.

 

Tokarczuks ”Magnum opus”

År 2014 publicerads Jakobsböckerna, som hade ursprungstiteln Księgi Jakubowe. Boken betraktas av många som hennes magnum opus och denna roman har sålts i tusentals exemplar främst i Polen.

 

Har besökt Sverige flera gånger

Tokarczuk har besökt Sverige ett flertal gånger. Hennes första besök skedde år 2015 när hon skulle presentera romanen ”Daghus, natthus”.

 

Hennes böcker har översatts till många språk

Henns böcker har översatt i ett 30-tal språk, bland annat engelska, tyska, ryska, franska, kinesiska, spanska, svenska, norska och italienska. Då hon nu kommer bli ett betydligt kändare namn hos den breda massan lär antalet språk hennes böcker finns växa stort.

 

Även verksam som manusförfattare

År 2017 skrev hon manus till filmen Pokot, med den svenska titeln ”Villebråd”. Filmen var Polens bidrag i Oscars-kategorien ”Bästa utländska film”, men nominerades dock inte till priset. bidrog hon som manusförfattare till filmen Pokot (svensk titel Villebråd),

 

Något kontroversiell i Polen

I samband med att hon tilldelats ett pris så uttalade hon sig i direktsänd Polsk TV om att polackerna i större utsträckning borde erkänna de brott polacker utfört mot judar och att prata mer om slavägarskapet, som var ett vanligt inslag i Polen förr. Bägge dessa ämnen är känsliga i Polen, vilket gjorde uttalandet kontroversiellt i vissa kretsar.

Exit mobile version