Faktalistan.se

10 Fakta Om Pomeranian

Pomeranian även känd som tysk spets och dvärgspets – är en hundras med ursprung från Tyskland. Namnet kommer från den tyska regionen Pommern och det är även därifrån man tror att hunden har sitt ursprung. Den är idag en av de mest eftertraktade och populära hundraserna i hela världen. I denna artikel har vi samlat 10 intressanta fakta om denna söta och gulliga hundras!

Passar ofta bra i barnfamiljer

Pomeranier är populärar hos många barnfamiljer. De gillar ofta barn, men väldigt små barn i kombination med en pomerian är inte alltid en bra kombination. Eftersom de är så små finns risken att mindre barn antingen råkar skada den. Har man barn i den åldern och en pomerian är det viktigt att hålla extra utkik så ingenting händer. Pomeranian är en vaken, gladlynt och aktiv liten hund som inte kräver alltför mycket motion, men följer gärna med på längre promenader om ägaren vill. Den är dekorativ och charmfull, gillar barn och upptåg och den fungerar även mycket bra som alarmhund. Den skäller gärna på okända ljud, men det är lätt att träna bort vid valpåldern. Men de passar inte så bra i familjer med små barn på grund av sin litenhet. Risken för skador på valpen är då stor. Men annars är det perfekt familjehund.

 

Kräver relativt lite motion

Pomeranier kräver – precis som de flesta andra mindre hundraser – relativt lite motion. Det är dock såklart viktigt att de får komma ut och röra sig regelbundet flera gånger om dagen.

 

En bra stadshund

I storstäderna har pomeranier blivit extra populära bland många människor. Förutom deras positiva egenskaper så måste de sällan gå väldigt långa promenader och kan därför passa bättre i större städer där möjligheterna att ta sig ut till skogen kan vara svårare. Deras storlek gör det även lättare att färdas kollektivt med dem och kan ofta fungera som kontorshundar.

 

Pomeranier – En relativt dyr hund

Priset på en pomeranier beror lite på vilken stamtavla föräldrarna har, men brukar ligga någonstans mellan 20 000 – 25 000 kr. Det kan tyckas som en relativt dyr summa, men beror först och främst på att efterfrågan är större än utbudet i dagsläget. Även om man tycker att priset är dyrt får man tänka på att det är mer regel än undantag att din hund kommer få besöka veterinären flera gånger under sitt liv, och veterinärbesök kan relativt enkelt  – om du har otur – bli betydligt högre än så. Genom att köpa en hund med en bra stamtavla där du vet vilka sjukdomar det eventuellt finns risk för kan du förmodligen tjäna in det senare.

 

Höjd och vikt på pomeranier

Mankhöjden på en pomeranier brukar vara mellan 18 till 22 cm. Det är helt enkelt en liten hund. Viktmässigt brukar de väga mellan 2 till 3 kg när de är fullvuxna.

 

Pälsvård och badning

Det är viktigt att kamma din pomeranian dagligen. Utöver pälsvård så rekommenderas det att man badar dem varannan vecka för att hålla pälsen ren och fräsch.

 

Valpkurs för pomeranier

Har du skaffat eller planerar att skaffa en pomeranian är det bra att gå en valpkurs. De skäller nämligen ofta efter okända ljud, vilket kan vara störande om man inte lär den att inte göra det. Detta ska man helst försöka lära bort under valpåldern. Har man inte kunskapen som krävs för det är det en smart idé att gå en valpkurs för att få professionell rådgivning kring det.

 

Tips om du vill skaffa en pomeranian

Om du vill skaffa en pomeranian är det första och viktigaste att se över sin livssituation så att man vet att det verkligen kommer gå att ha en. Här spelar allt i från familjesituationen, bostadssituationen och jobbsituationen in. Det kan vara bra att försöka vara ledig under valp-perioden så du kan ge så mycket uppmärksamhet som möjligt under denna känsliga period. I och med att det alltid kommer dyka upp tidpunkter där man behöver gå på ärenden där det är inte är tillåtet med hund (exempelvis bröllop, besök hos doktorn och så vidare) är det bra att höra med vänner, bekanta, grannar och familjemedlemmar om de kan tänka sig ställa upp som hundvakt om det skulle behövas. Ofta har man någon person i sin närhet som gillar hundar, och det är alltid bra med lite extra hjälp.

Om du vet att allt i ditt liv klaffar med ett hundinköp är nästa steg att kontakta olika kennlar. Det är inte alla gånger som inplanerade valpkullar kommer komma precis när det passar dig, så det är bra att höra med flera olika och anmäla sitt intresse. Då de är så pass populära får man vara inställd på att det kan dröja innan man får en valp. Genom att anmäla intresse hos flera kennlar ökar chansen att man verkligen får valpen.

En populär och efterfrågad hundras

I SKK:s register så tillkommer ungefär 200 pomeranian-valpar per år. De har på senare år vuxit mycket i populäritet, så man kan förvänta sig att antalet kommer öka mer och mer i framtiden.

 

Kommer ursprungligen från Tyskland

Pomerianer kommer ursprungligen från regionen Pommern i Tyskland och ”ursprungspomerianern” skapades förmodligen någon gång i början av 1800-talet. Den var populär bland kungligheter som exempelvis Drottning Victoria. Det berodde mycket på att små hundar var extra eftertraktade under denna period.

Läs mer fakta om andra hundraser

Exit mobile version