4 Fakta om Våffeldagen

vafflor-vaffeldagen

 

 

 

 

 

 

Våffeldagen är en svensk tradition och firas alltid den 25 mars. I Sverige äts varje år tiotusentals våfflor i samband med våffeldagen. Här har vi listat 4 intressanta fakta om våffeldagen!

nummer-1

Våffeldagen firas tack vare en felsägning

Våffeldagen firas faktiskt på grund av en felsägning. Något man i allmänhet tror är att ”våffeldagen” blev till efter att vårfrudagen (som också inträffar den 25 mars) uttalats felaktigt. Möjligtvis kan det i vissa dialekter låtit som man har sagt ”våffeldagen” och inte ”vårfrudagen”. Detta tror man är grunden till våffeldagen. Förr i tiden hade man också ofta bra tillgång till våffel-ingredienser som ägg och mjölk, vilket gjorde det ännu mer passande att äta våfflor.

 

nummer-2

Delvis religiös koppling

Våffeldagen inträffar samma dagen som vårfrudagen eller Jungru Marie bebådelsedag. Men i övrigt finns det ingen religiös koppling med jungru Marie. Däremot vet man att de första våffeljärnen var en vidareutveckling av oblatjärnen som helt enkelt användes för att tillverka oblater för bruk inom kyrkan.

 

nummer-3

Våfflor började bli vanligt på 1800-talet

Under 1700-talet åt man också våfflor, men då var det mest de rikare delen av samhället i Sverige som åt detta. Det betaktrades då som en lyxig typ av maträtt. Under 1800-talet förbättrades levnadsstandarden för många svenskar, och det blev då vanligare att äta våfflor med de typiska ingredienserna mjöl, ägg, mjölk, sylt och grädde.
nummer-4

Känt sedan 1642

Ordet våfflor är känt sedan 1642. Rent etymologiskt kommer order sannolikt från tyskans ord Waffel – som har samma betydelse. Våfflorna som åts på 1600-talet skiljde sig dock åt från den typ av våffla som började ätas senare.