10 Fakta om Welsh Corgi Pembroke

welsh corgi pembroke

 

 

 

 

 

 

Welsh Corgi Pembroke är en hundras som har sitt ursprung från Wales, Storbritannien. De brukar ofta utseendemässigt beskrivas som en ”stor hund i en liten förpackning”. I Sverige har den på senare år blivit allt mer populär. I denna artikel listar vi 10 spännande fakta om denna gulliga hundras!

nummer-1

Namnets ursprung

Förr i tiden i Wales så användes denna hundras främst för att valla och vakta boskaå. Det walesiska ordet för detta är cur-dog och man tror att det här härifrån ”corgi” kommer från. Det finns även teorier om att namnet kommer från walesiskans cor-ci som betyder dvärgväxt.

nummer-2

Anor från vikingatiden?

Det är inte helt fastslagit exakt hur rasen kom till. En populär teori är att den uppstod under vikingatiden när många nordbor färdades till de brittiska öarna. Hunden var precis som nu en viktig familjemedlem, och då var det naturligt att även hunden fick följa med på resan. Den svenska västgötaspetsen (som finns kvar idag i allra högsta grad) är utseendemässigt väldigt lik corgin, så ser man enbart på utseendet så är det mycket möjligt att denna teori stämmer.

 

nummer-3

Drottning Elisabeth den II är en stor fan av hundrasen

Rasen har inte bara blivit populär bland folket, utan även hos världens kanske mest kända drottning. Den engelska drottningen Elisabeth II har i media synts flera gånger med sina corgis. Kändisar har historiskt ofta ökat intresse för specifika hundraser och detta är inget undantag. Drottningens föräldrar hade denna hundras och hon har enda sedan barndomen varit förtjust i corgis – vilket är lätt att förstå!

 

nummer-4

Kan användas för att vakta och valla får

Ursprungligen användes de mestadels för attt vakta och valla får. Detta är mindre vanligt idag – istället är det vanligast att de fungerar som sällskapshundar. De har dock kvar instinkten och är bra på att nafsa. För nyblivna corgi-ägare är ett vanligt råd att försöka träna bort nafsningarna så mycket det går.
nummer-5

Är ofta frisk och lever länge

Welsh Corgi pembroke beskrivs ofta som en frisk hund. Man brukar säga att de lever cirka 12-15 år. Självklart varierar dessa från hund till hund – men är du ute efter hund som ofta är fri från krämpor och genetiska sjukdomar är detta ett bra val.

nummer-6

Skillnaden mellan Welsh Corgi Cardigan och Welsh Corgi Pembroke

Vad som är skillnaden mellan dessa två olika raser är en fråga många kennelägare får. Svaret kan variera mycket eftersom det finns skillnader hos enskilda individer. Största fysiska skillnaden är annars att welsh corgi cardigan alltid föds med svans, vilket inte är fallet hos welsh corgi pembroke. De är även i regel lite större och kommer ofta i flera färgvarianter. Allt som allt är det dock en ganska liten skillnad mellan raserna. Kortfattat så finns det förmodligen större skillnader mellan individer i raserna var för sig än mellan raserna.

 

nummer-7

Kan födas med eller utan svans

Welsh corgi pembroke kan födas med eller utan svans. Vill man helst ha en av varianterna är det enklaste sättet att styra detta på att välja en valp där föräldrarna bådar har svans. Kupering är förbjudet i Sverige, så köper du en welsh corgi pembroke i Sverige kan du i princip vara garanterad på att det är helt naturligt om de ej skulle ha svans.

 

nummer-5

En gåva från älvorna till människorna (enligt legenden)

Enligt den walesiska traditionen så var denna söta hundras en gåva från älvorna. Älvor har en stor betydelse i keltisk folktro – med deras lite speciella utseende i åtanke kan man föreställa sig varför de gamla kelterna trodde på detta.

 

nummer-9

Gillar att nafsa

Bra att känna till är att de gillar att nafsa mycket – det är till följd av deras genetik och är fullt normalt. Det är alltid bra om man tidigt tränar bort detta så mycket som det går. Även om welsh corgi pembroke är väldigt gulliga så är det nog få som tycker om att bli nafsade på i tid och otid.

 

nummer-5

Tips om du vill skaffa en welsh corgi pembroke

I Sverige och även i många andra länder så är welsh corgi pembroke en mycket populär ras. Har du bestämt dig för att skaffa en så är det bra att tidigt ta kontakt med kennlar som har planerade valpkullar.

Här är det ofta även ett krav från kennlarna att man faktiskt besöker dem – då får du chansen att träffa en eller båda av de tilltänkta föräldrarna. Har du inte så mycket personlig erfarenhet av rasen sen tidigare är det ett bra tillfälle att få en bättre bild av hur deras personligheter är. Nästa steg är att anmäla ditt intresse – sedan är det bara att hoppas att man får en valp till slut!

Eftersom rasen är så populär samtidigt som man aldrig vet med säkerhet hur många valpar det kommer bli i kullen så är det alltid bra att besöka flera kennlar för att öka chansen att få en valp.

Welsh Corgi Pembroke i lägenhet

Det går bra att ha en en Corgi i lägenhet då det är en ganska liten hundras. Men man får såklart ha i åtanke att de behöver få vara utomhus mycket för att bli stimulerade till fullo.

Läs mer fakta om andra hundraser